HomeСЪБИТИЯЕто кой е новият Бариста шампион на България

Ето кой е новият Бариста шампион на България

starbucks

Ето кой е новият Бариста шампион на България

И тази година Бариста Шампионатът, организиран от Starbucks®, се превърна във вълнуващо и оспорвано съревнование. 

Слушай статията:

Заведенията от веригата в страната бяха излъчили осем участника, всички до един сертифицирани coffee masters. Те се състезаваха за престижната титла най-добър бариста на България, който печели правото да представи уменията си на финалите в Лондон през септември тази година. 

В рамките на конкурсния ден състезателите показаха умения в създаването на определени Starbucks напитки. Шампионатът се разви в три кръга: Barista Craft (лате арт), Coffee Storytelling (кафе дегустация) и Signature Beverage (представяне на авторска напитка). 

бариста шампионат

Авторитетно жури от професионалисти

Състезателите бяха оценявани от авторитетно жури от професионалисти, включващо Иван Георгиев – регионален директор на Starbucks за България и Румъния, Иван Андреев – регионален мениджър на Starbucks  България, Свилен Лалев – регионален мениджър на Starbucks България, Ася Стойчева – HR мениджър в Starbucks България, Милена Пенева – Supply Chain мениджър Starbucks България, Камелия Миткова – управител Starbucks Мол Пловдив  и Виктория Чобанова – победителят в Бариста Шампионата миналата година. Те следяха за качеството и вкуса на кафето, креативността и начина на представяне на напитките. Специалните гости – Анка Еклемеа – Бранд HR мениджър Starbucks Румъния и България и Радостина Христова, блогър и инфлуенсър, с богат опит в сферата на комуникациите се включиха в журирането и оцениха комуникационните и презентационни умения на кандидатите за бариста шампион. 

Екипът на MADAMSKO имаше удоволствието да бъде гост на събитието и да се наслади на специална кафе дегустация на Иван Андреев, опитвайки уникалния сорт Arabica Red Bourbon, донесен при неотдавна приключилото му посещение в Руанда в рамките на Starbucks Origin Experience. 

лате кафе

Ивета Балева - новият Бариста шампион 

Ивета Балева – новият Бариста шампион 

В края на състезанието стана ясен победителят: Ивета Балева – Ети от Starbucks Парадайз Център. Това без съмнение е чест, за която и 8-те участника показаха, че са повече от достойни за титлата Starbucks Бариста Шампион 2024, но първото място беше само за един. За Ивета кафето е страст и професия. Тя се подготвя за Шампионата още от декември миналата година. 

“Тази награда ме мотивира да продължавам да полагам същия усърден труд, както до сега, защото наистина вложих много време, много креативност, много любов и това е и резултатът в момента, за което съм безкрайно щастлива”, сподели Ети пред MADAMSKO.

Авторската напитка, с която тя спечели журито е “Chocco dirty chai” и е chai-latte с еспресо, поднесено с овесено мляко, шоколадова сметана и cookie crumble.

„Изключително сме доволни от това издание на бариста състезанието в България. Очакванията на потребителите стават все по-високи и съответно добрата подготовка на баристите е от изключително значение. Кафе експертите участваха с голям ентусиазъм и страст, а обменът на опит и креативност беше вдъхновяващ момент за всички нас. В Starbucks дълбоко ценим експертизата и изобретателността ежедневно и с нашето бариста състезание успяхме да отпразнуваме и двете в България.”, отбеляза Иван Георгиев, регионален мениджър на Starbucks за България и Румъния. 

Подкрепа за професионално обучение и развитие на хора в неравностойно положение

Starbucks България работи в сътрудничество с Фондация „Сошъл Фючър“ за проекта JAMBA. Проектът има за цел да подпомогне професионалното обучение и кариерно развитие на хората с различни възможности. Хора с увреден слух и желание да се изучат за баристи се обучават и сертифицират в два етапа. 

Първият екип от 9 човека получи своите сертификати в края на м. ноември 2023 г., а вторият етап тече в момента, като сертификация на нови 6 баристи се очаква до края на м. юли. 

Проектът се финансира от Starbucks Foundation и се подкрепя от АмРест, като гранта възлиза на обща стойност 26 хиляди щатски долара за подпомагане на 130 младежи. АмРест осигурява целия инвентар, продукти, ноу-хау и обучение, което е проведено на жестомимичен език. Г-н Веселин Панталеев, част от първия етап сертифицирани баристи взе участие в Starbucks България Бариста Шампионат 2024 г.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: