HomeКУЛТУРАКултурни традиции в нова изложба на Десислава Терзиева

Културни традиции в нова изложба на Десислава Терзиева

десислава терзиева

Културни традиции в нова изложба на Десислава Терзиева

Новата изложба в Sarieva/Gallery в София на българо-американската художничка Десислава Терзиева ще бъде създадена от предмети от Женския пазар, Мексико и Детройт

От 14 юни между 18:00 и 20:00 ч. в Sarieva/Gallery в София ще бъде открита самостоятелната изложба „между другото“ на младата българо-американска съвременна художничка Десислава Терзиева. Изложбата е вдъхновена и от мястото, на което се намира галерията. Десислава Терзиева ще включи в нея предмети, избрани от Женския пазар, който е в близост. Експозицията също е част и от колаборацията между Sarieva/Gallery и DOT Sofia за представянето на установени и развиващи се български художници и утвърждаването на колекционерска среда. Колекционерството е и директният тематичен акцент, който обединява всички събития на галерията през месец юни. От години Sarieva/Gallery работи за изграждането на устойчива колекционерска среда в България и подчертава нейното значение за съвременното изкуство. Именно фактът, че произведения на Десислава Терзиева са част от художествената колекция на DOT Sofia, поставя и специфичен интерес на внимание към творчеството на младата художничка, което води и до покана за най-новата ѝ изложба в България.

Десислава Терзиева e родена в София и емигрира в Детройт. Има бакалавърска степен по политически науки от Oakland University и магистърска степен по скулптура от Cranbrook Academy of Art. След като се дипломира, започва и нейното номадско съществуване между Мексико, София и Детройт. Това повлиява на художествения ѝ процес и използваните материали.

изложба

За разлика от артистите, които в продължение на месеци работят в студио върху една творба и след това я поставят публично, заради живота в три държави, Десислава променя начина си на работа. В София например тя ще носи материали от Мексико и Детройт, а при пристигането си ще се сдобие с всичко, което ѝ е необходимо от квартала и Женския пазар. Това специфично смесване на места е автобиографично, но същевременно говори за глобализираната реалност, миграцията и масовата търговия.

Десислава Терзиева твори в колаж, живопис, скулптура, инсталация, пърформанс, представя творбите си в галерии, публични пространства и независими организации. Творчеството ѝ е по същество е гранично, то използва лек артистичен език, за да се ангажира със социални теми.

Изложбата „между другото“ представя хибридни обекти, които живеят между минало и настояще, вкоренени в културните традиции и ежедневните наблюдения от градските улици. Използваните от авторката материали са битови обекти, извадени от контекста, подсказвайки любопитство и страст от опознаване на другия, желанието за събиране на неща, научаване и съставяне на истории, разходки по колоритния Женски пазар на София и типичните Mercados в Мексико.

изложба

„Събирам материали и визуално вдъхновение навсякъде, където отивам“

„Аз съм като гъба – събирам материали и визуално вдъхновение навсякъде, където отивам. В продължение на големи периоди от време изследвам фините разлики и универсалните прилики между места, култури, хора. И когато дойде моментът, изстисквам всичко от себе си. Този начин на работа, въпреки че се случва бързо, е преднамерен и  интуитивен. Резултатите са едновременно забавни и сантиментални, леки, но и дълбоки“ – разказва за начина си на работа Десислава Терзиева.

Въпросите, които интересуват Десислава Терзиева са: Какво се случва с всички неща, които се губят в превода? Може ли нещо да бъде погрешно разбрано, но все пак да остане вярно? Страхуваме ли се от бъдещето, като пазим миналото?

В тази връзка за заглавие на изложбата е взет характерният и труднопреводим български израз. От една страна „между другото“ се използва в смисъла на нещо, което се случва сред други неща, от друга обаче той е синоним на „впрочем“, т.е. на нещо, което прекъсва другите неща. Тези нюанси, макар близки, могат да променят значително смисъла.

В българския бит този израз се използват неутрално, без негативизъм. В контекста на изложбата на Десислава Терзиева „между другото“ характеризира южняшко-балканската народопсихология и вкоренената в недоимъка креативност. Авторката препраща към начина на направа на нещата в бита на Балканите, начина на работа и дори – начина на правене на собствената си изложба.

Изложбата „между другото“ на Десислава Терзиева със Sarieva/Gallery представя блаженото несретничество на поколението на 90-те в сантименталното люшкане между визуалните символи на миналото. Тя е и визуално търсене на възможностите за установяване в непрекъснатото състояние на превод от едно в друго, на нуждата от миграция от-до, на състоянието между свободната и грешна интерпретация.

Изложбата „между другото“ ще продължи до 14 юли 2024.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: