HomeПОДКАСТМитове и истини за храненето с Кристина Вавура

Митове и истини за храненето с Кристина Вавура

кристина Вавура

Митове и истини за храненето с Кристина Вавура

В новия епизод на подкаста “Madamsko представя” ви представяме съоснователя на Forever Young Academy – организация, която организира най-мащабното събитие за дълголетие и биохакинг на Балканите – Forever Young: Фестивал на Дълголетието.

Кристина Вавура е регистриран клиничен диетолог, завършила в Robert Gordon University в Шотландия. Тя е член на престижни професионални асоциации като Британската Асоциация на Диетолозите (BDA), Британската асоциация по Парентерално и Ентерално хранене (BAPEN) и Европейската Асоциация за Хранене и Метаболизъм (ESPEN).

Кристина споделя, че диетологията я е “извикала” и че това е област, в която се чувства призвана да работи. Специалистите по клинична диетология се занимават с науката за хранене, като помагат на хора с различни заболявания като сърдечно-съдови проблеми, диабет и бъбречни заболявания. Тя е категорична, че начинът, по който тя се храни, е същият, по който съветва и своите пациенти. Личният пример е от огромно значение за нея, въпреки че подчертава, че всеки човек има различен метаболизъм и различни нужди.

Митовете в храненето

В разговора ни, Кристина коментира как се раждат митовете в храненето. Тя отбелязва, че в последните години има ръст на здравни експерти, които след завършване на кратки курсове по хранене, дават съвети, които могат да навредят. Те често твърдят, че се основават на научни проучвания, но в действителност четат само заключенията от тях, без да гарантират тяхната представителност и достоверност.

На въпроса дали има универсална диета, тя отговаря твърдо не. “В последните години се разработва персонализираната медицина и се правят много проучвания, които доказват, че всеки човек е различен и има различни нужди,” казва тя. Подчертава, че индивидуалният подход винаги е по-добър избор от просто поредната модна диета.

Храната, която препоръчва да присъства задължително в менюто на всеки човек, са зеленчуците. Тя отбелязва, че средният прием на фибри в България е около 15 грама, докато препоръката е 25 грама. Зеленчуците и плодовете съдържат витамини, минерали и антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес и възпаленията в тялото. Кристина съветва да се храним балансирано и да приемаме от всичко по малко.

В разговора ни, тя споделя мнението си за някои от най-популярните режими като кето диетата, фастинга и 24-часовото гладуване. Подчерта, че е важно да се подходи с внимание към всяка диета и да се консултира с квалифициран специалист.

Кристина посочи и най-честите признаци, за това че се храним неправилно. Един от тези, които тя среща при пациентите си, е необяснимата умора. Липсата на качествен сън също е фактор, както и когнитивната функция, която често страда при дефицит на витамини като витамин D.

Храненето и дълголетието

Според нея храненето е ключов фактор за дълголетието. “То е малка частица, но има дългосрочен ефект върху това как изглеждаме, как се чувстваме и дали ще развием или няма да развием дадени заболявания,” казва тя. Наличието на правилните хранителни вещества е изключително важно за здравето и дълголетието.

Не пропускайте този вдъхновяващ и образователен епизод, където ще научите повече за правилното хранене, персонализираните диети и значението на здравословния начин на живот.


Целия разговор може да чуете в Soundcloud, Spotify и YouTube


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: