HomeИНТЕРЕСНОПремиера на първия игрален филм, написан от AI

Премиера на първия игрален филм, написан от AI

Питър Луизи

Премиера на първия игрален филм, написан от AI

Лондон ще бъде домакин на световната премиера на „Последният сценарист“, първият филм, написан изцяло от изкуствен интелект.

Корица: Питър Луизи

Изкуственият интелект (AI) е гореща тема за филмовата индустрия, но все още е нещо като табу. Миналогодишните стачки на актьори и писатели в САЩ бяха отчасти предизвикани от опасения, че ИИ заплашва индустрията. Докато много режисьори са предпазливи относно експериментирането с технологията, други активно изследват нейните творчески възможности и последици.

Филмът, режисиран от Питър Луизи, започва като експеримент и има за цел да проучи дали AI може успешно да напише цял игрален филм. Историята следва Джак, известен сценарист, който открива, че светът му се е променил, когато се сблъсква с авангардна система за писане на сценарии с изкуствен интелект. Първоначално скептичен, той осъзнава, че изкуственият интелект не само съответства на неговите умения, но и го превъзхожда в съпричастност и разбиране на човешките емоции. Разкъсван между гордостта си и страха от остаряването, Джак получава шанса да сътрудничи във филм, написан единствено от AI.

„Последният сценарист“ ще има световната си премиера в киното Prince Charles на 23 юни.

Говорейки за филма, Луизи каза: „Надяваме се, че филмът ще бъде ценен принос към текущата дискусия за ИИ във филмовата индустрия.“

Луизи засне 76-минутния филм през януари с актьорски състав от професионални британски актьори („ChatGPT е много по-добър на английски, отколкото на немски“). Сценарият е единственият елемент, създаден с AI – всички останали, участващи във филма, са професионалисти и са съответно платени. Луизи вярва, че историите трябва да се разказват от хора, а не от компютри, но той признава, че е бил удивен колко ефективен е ChatGPT при писането.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: