HomeМЕСТА7 красиви места в България, които да посетите

7 красиви места в България, които да посетите

България

7 красиви места в България, които да посетите

Живеем в страна с удивителна природа, която предлага изобилие от възможности за приключения през лятото – от красиви планински пътеки до великолепни морски брегове. България е истински рай за любителите на природата, с множество водопади, екопътеки, плажове, езера и планини, които чакат да бъдат открити.

Често забравяме за тези красиви места, затова ви предлагаме един кратък пътеводител с някои от най-интересните дестинации, които си струва да посетите според предпочитанията ви.

Стобски пирамиди

Стобските пирамиди са едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди в България. Включени са в Червената книга на България като критично застрашено природно местообитание. Намират се над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Предствляват сложна композиция от остри и игловидни, а в по-голямата си част пирамидални или конусовидни земни форми. Разходката до върха на пирамидите започва от селото и трае около 40 минути, предлагайки невероятни гледки през цялата година.

Белоградчишки скали

Белоградчишките скали са истинско чудо на природата, разположено в Западния Предбалкан в област Видин. Тези внушителни скални образувания, някои от които достигат височина от 200 метра, са обявени за природна забележителност през 1949 година и са част от Стоте национални туристически обекта. Освен скалите, в района можете да посетите Белоградчишката крепост, която е използвала скалите като естествена защита, както и пещерата Магурата и средновековната крепост Баба Вида близо до река Дунав.

Белоградчишки скали

Връх Мусала

мусала

Ако сте любители на планинските изкачвания, връх Мусала е задължителна дестинация. Със своите 2925,4 метра, това е най-високият връх в България и на целия Балкански полуостров. До върха водят няколко маршрута от Боровец, най-краткият от които е през лифт Ястребец и хижа Мусала, като изкачването отнема около 4 часа. Алтернативни маршрути включват по-дълги пътеки през долината на Марица или изкачване от юг от хижа Грънчар, до която се стига от Якоруда, Белмекен, Семково или хижа Рибни езера.

Снимка: Панайот Толев

Райското пръскало 

Райското пръскало 
Снимка: Панайот Толев

Райското пръскало е най-високият постоянен водопад в България и на Балканския полуостров – 124,5 m. Намира се в Стара планина. Образуван е от водите на Пръскалската река, идващи от вечния снежник, разположен под връх Ботев, който дори през лятото не се стопява напълно. До подножието на водопада се намира хижа „Рай“ – изходен пункт за посещението му. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо от това, че е посещаван от многобройни туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.

Крушунски водопади

Крушунски водопади са поредица от водопади в близост до село Крушуна,, Северна България. Първият и най-голям водопад от каскадата е 15-метровият Пръскалото. Туристическата пътека започва от около половин километър южно от селото и до нея се достига по път около който има възможности за паркиране. Туристическата пътека криволичи нагоре срещу течението на реката и накрая достига до първия и най-голям водопад от каскадата – Пръскалото и пещерата, от която извира реката. Има множество мостове, позволяващи на туристите да разгледат местността.

Крушунски водопади

Седемте рилски езера

рилски езера

Седемте рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България и е един от стоте национални туристически обекта. Най-популярният начин за достъп до езерата е изграден седалков лифт намиращ се на 4км от Паничище. До лифтът може да се стигне с кола по изцяло реновиран асфалтов път. Лифта се изкачва до хижа Рилски езера от където започва основният маршрут до седемте езера по обособени пътеки с маркировка.

Снимка: Андрей Андреев

Екопътека Струилица-Калето–Лъката

Екопътека Струилица-Калето–Лъката

Екопътеката започва от местността Струилица, известна с терапевтичните си басейни с топла минерална вода. Екопътеката се намира в Родопите, близо до Девин. Маршрутът минава през скални образувания, гори и водопади. Има изградени дървени мостчета, заслони, санитарни възли, места за отдих и зона за риболов. От основната пътека, вдясно, се отклонява друга по-кратка екопътека, която води до красивия водопад Самодивско пръскало. Общата дължина на основната екопътека е около 4 км. 


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: