HomeКРАСОТАДоматите: Новата тайна съставка за бляскава кожа

Доматите: Новата тайна съставка за бляскава кожа

жена с маска от домати

Доматите: Новата тайна съставка за бляскава кожа

Вярвате или не, доматите са достатъчно бляскави за вашия дневен крем. Това растение е готово да претендира за своето място на подиума на активните съставки в сектора на красотата! Тази обичана кулинарна основна храна е готова да стане любима на движението за „нулеви отпадъци“, прегърнато от все по-съвестната козметична индустрия.

Предвид целия им потенциал днес, доматите вече не са само храна. В някои култури те дори са издигнати в ранг на божественост! Маите в Юкатан са използвали домати по време на „церемонии за правене на дъжд“ поради високото им съдържание на вода, за което са смятали, че привлича валежите. Какво ще кажете за мандрагора и беладона, двама братовчеди от едно ботаническо семейство? Те са били използвани от вещици като мехлеми под мишниците. Като психотропните съединения на тези растения предизвикват състояния, подобни на транс, когато се абсорбират през кожата.

Ранните европейски ботаници били объркани от това интригуващо семейство растения до такава степен, че консумацията на домати е била забранена за дълъг период след въвеждането му. За щастие, няколко бунтовници тайно го въвели в своите рецепти, допринасяйки за неговото възстановяване. Английските лекари през 18 век дори предписват домати за лечение на изгаряния и сърбеж, а в нигерийската традиционна медицина се препоръчва за лечение на отоци.

Червените зеленчуци са природен източник на салицилова киселина. Тя е ключова съставка, залягаща в основата на множество козметични продукти, предназначени за лечението на акне. Редовното използване на маски с домати водят до по-ограничено производство на себум, значително стягат порите, а това е особено важно в лечението на акнето, както и за овладяване на възникналото възпаление.

Био-вдъхновяващо растение

Днес доматът е муза за най-богатите изследователи. Неговата кутикула, кожата, която образува гъвкава защитна бариера, ефективна срещу дехидратация и външна агресия, интригува учените: в INRAE, например, те се стремят да дешифрират нейната структура, за да разработят ново поколение биоразградим каучук.

Що се отнася до активните молекули, освен ликопена има други класове съединения като амирини. 

На първо място ликопенът, който е естествен антиоксидант, който действа изсветляващо и избелващо кожата. В случай на прекалено изгорели части от кожата, които са значително по-тъмни от останалата част на кожата, доматите могат да коригират това. Достатъчно е да се пасират 2 домата и получената каша да се нанесе върху изгорелите места. Изсветляването може да бъде ускорено, ако се предприеме масаж с доматеното пюре.

Амирини – те успокояват възпалението, укрепват кожната бариера и дори подобряват емоционалното състояние. Кремове на базата на домати за облекчаване на стреса? Абсолютно! Доказано е, че клинично тествани формули, съдържащи екстракти от доматени кори, намаляват нивата на кортизол, „хормона на стреса“ в слюнката на доброволците, като същевременно повишават DHEA, свързан с положителните емоции.

„Вкусен“ екологичен подход

Доматът също е идеален кандидат за възприемане на стратегия за „нулеви отпадъци“. Доматените кори и семена се изхвърляха от индустрията за производство на сокове. Днес повторното използване на тези отпадъци в козметичната индустрия представлява екологично отговорно решение за успокояване на чувствителната кожа. В самото сърце на френския домат от Прованс, амирините се рециклират, за да се насочат към продукти за възпаление на кожата. В същото време доматеният хидрозол, който е 100% отстранена вода от плода, може да замени водната фаза на успокояващи продукти като мицеларни води.

Какво ще кажете за остатъчните семена? Те се пресоват, за да се извлече антиоксидантно масло. И чак до края нищо не се губи, нищо не се създава, всичко се трансформира: крайните остатъци от тези екстракции, известни като „доматено кюспе“, се трансформират в биоразградими пластмаси за екологично чисти опаковки.


Прочети още: Най-новата тенденция в маникюра


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With:
Tags