HomeПОДКАСТТихомира Пейчева: Йога е начин на живот

Тихомира Пейчева: Йога е начин на живот

Тихомира Пейчева йога

Тихомира Пейчева: Йога е начин на живот

В чест на Международния ден на йога, който се отбелязва на 21 юни, „Madamsko представя“ ви кани на един специален епизод, посветен на философията на йога.

Имаме удоволствието да ви срещнем с една изключителна личност, чийто живот и професионален път са изпълнени с вдъхновение и мъдрост – Тихомира Пейчева, йога инструктор с над 24 годините опит.

Тиха започва своето йога пътешествие след като се премества в Индия със семейството си. Тогава нейният съпруг е преместен заради работата си, което отваря нова глава в живота на Тиха. В сърцето на Индия тя открива случайно магията на йога и започва да я изучава в традиционните методи на региона. За повече от 10 години прекарани там, Тиха се учи от най-добрите йога учители в Индия, усвоявайки ценни знания. 

Насърчена от своите учители и приятели, Тиха започва да преподава йога, което става естествена стъпка в нейния път. След 13 години, прекарани в Индия, тя и семейството й се завръщат в Европа, където тя продължава да споделя своите знания и опит с множество ученици.

В епизода Тиха разказва за своя предпочитан стил на йога – виняса крама. Този стил се характеризира с плавния преход от прости към по-сложни движения, използвайки контрола на дишането за свързване между тялото и ума. Асани са персонализирани според нуждите и нивото на всеки практикуващ, създавайки индивидуална програма от йога пози.

Тя споделя, че йога я е променила по много различни начини. Преди йога е била сприхава и неспокойна, но след години на практика е намерила вътрешен мир и баланс. Тиха вярва, че всеки може да се промени, ако го желае и положи достатъчно усилие.

Често срещани заблуди

Една от най-големите заблуди за йога е, че тя се състои само от физически упражнения и сложни пози. Много хора също така смятат, че трябва да са гъвкави, за да изпълняват асаните. Тиха споделя, че йога е баланс между гъвкавост и сила, защото прекалено гъвкавото тяло може да не е добре за ставите.

“Йога не е гимнастика, йога е много повече от това, йога е начин на живот”, казва Тиха. 

Философията на йога

Йога е една от 6-те древни индийски философии. Тя е отношението ни към нас самите и заобикалящата ни среда. Йога означава свързване, връзката между тялото, ума и духа. 

“Когато човек започне да се занимава с йога, първо трябва да си постави някаква цел”, казва Тиха. “Йога ни дава пътя да променим това, което не ни харесва,” добавя тя.

Тихомира разказва за пътеката на йога, която е описана от древния светец Патанджали и се състои от 8 стъпала. Това е пътят, който всеки трябва да извърви, за да достигне това ниво на вътрешен покой и щастие. Йога е не просто физическа практика, а цялостен начин на живот, който обхваща всички аспекти на съществуването ни.

В епизода ще научите още:

  • Каква е връзката между йога и основните принципи на аюрведа?
  • Каква е ролята на дишането?
  • Съвети за начинаещи

Целия разговор може да чуете в Soundcloud, Spotify и YouTube


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: