HomeЗДРАВЕД-р Айлин Кафелова съветва как да изберем най-добрия SPF?

Д-р Айлин Кафелова съветва как да изберем най-добрия SPF?

слънцезащита

Д-р Айлин Кафелова съветва как да изберем най-добрия SPF?

Д-р Айлин Кафелова е дерматолог в Дерматологична клиника – AestheLine. Завършва медицина в Софийски университет през 2019 г. с пълно отличие и награда “Златен Хипократ“. Специализирала е Дерматология и венерология в кожна клиника на Александровска болница от 2020 до 2024г. Има публикации в областта на дерматоскопията, дерматологичната патология по време на бременност, автоимунните инфламаторни и булозни дерматози. Активно участва в различни конгреси, семинари и практически обучения, свързани с клиничната и естетичната дерматология. Д-р Кафелова се проявява също и в областта на естетичната дерматология, със специализация в инжекционни процедури.

Д-р Айлин Кафелова
Д-р Айлин Кафелова

Много хора се чудят какъв слънцезащитен фактор (SPF) е подходящ за тях. Как да изберат правилния продукт?

Изборът на подходящ слънцезащитен фактор (SPF) е важен за ефективната защита на кожата от ултравиолетовите (UV) лъчи. Различните типове кожа и  особеностите на забързаното ежедневие са определящи фактори при избора на подходящ продукт. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете правилния SPF продукт:

Изберете слънцезащитен крем с широкоспектърна защита, който предпазва както от UVA, така и от UVB лъчите и обърнете внимание, ако прекарвате доста време пред екраните, трябва да има и защита срещу синя светлина. UVB лъчите са отговорни основно за слънчево изгаряне, докато UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата и допринасят повече за стареенето и риска от рак на кожата.

Фототипът на кожата е съществен фактор при избора на подходящ продукт или най-общо казано колкото по-светла е една кожа, толкова по-лесно тя изгаря и толкова по-голям трябва да бъде слънцезащитният фактор. Аз съветвам пациентите си да нанасят SPF 50.

Изберете продукт, който отговаря на вашия тип кожа и предпочитания:

Повечето фармацевтични компании създадоха серии за различните типове кожа. За мазна и склонна към акне кожа е желателно слънцезащитни продукт да бъде с лека текстура, некомедогенен и да има матиращи съставки. За сухите кожи по-подходящи са богатите текстури тип крем с допълнителни хидратиращи съставки като хиалуронова киселина. А за чувствителните кожи най-добро приложене намират слънцезащитите с минерални филтри като цинков оксид и титаниев диоксид, без парфюми. Хората, склонни към пигментации, трябва да подбират слънцезащитни продукти с максимално широк спектър филтри срещу UBV, UVA, инфрачервени лъчи.  

Колко често трябва да се нанася слънцезащитен крем?

Слънцезащитният крем трябва да се нанася на всеки два часа или веднага след изплакване с вода, за да осигурите постоянна защита от UV лъчи. Това е особено важно, ако сте на открито за дълго време най-вече между 10 и 16ч.  Изчислено е, че за максимална слънцезащита е необходимо да се нанасят 2 мг/см2 кожа през 2 часа, тоест около 30 мг. за цялото тяло, повечето хора нанасят една четвърт от това количество. Съответно избягвайте часовете на открито с максимален интензитет на слънчевите лъчи и използвайте защитно облекло като шапки с широка периферия, очила, дълги и леки материи.

Вярно ли е, че минералната козметика предпазва повече от другата?

Минералната и химичната слънцезащита са еднакво ефективни като защита от ултравиолетовите лъчи, но имат различен механизъм на действие. Минералната слънцезащитна козметика, съдържаща на първо място две съставки – цинков оксид или титаниев диоксид, осигурявайки физическа бариера, която отразява като огледало UV лъчите. Тези продукти са особено подходящи за хора с чувствителна кожа като деца, бременни, пациенти с розацея и често са предпочитани, защото не съдържат химически филтри. Те могат да бъдат по-добрият избор за някои типове кожа, но изборът между минерална и химическа защита зависи от личните предпочитания и нужди.Обикновено не забравяме да нанасяме слънцезащита на лицето, но кои са другите важни места, които пропускаме в ежедневието?

Обикновено не забравяме да нанесем слънцезащитен крем на лицето, но има някои важни места, които често пропускаме:

КЪДЕ Е ВАЖНО ДА НАНЕСЕМ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ПРОДУКТ (А ЧЕСТО ЗАБРАВЯМЕ)?

 • Ушите: Те са често изложени на слънце и лесно изгарят.
 • Вратът и задната част на шията: там често наблюдаваме първите признаци на стареене.
 • Горната част на стъпалата: Често забравяни, особено при носене на сандали.
 • Задната част на коленете и лактите.

Кои храни или добавки могат да подобрят естествената защита на кожата срещу слънцето?

 • Антиоксиданти: Храни богати на витамин C, E и бета-каротин като цитрусови плодове, моркови, боровинки, диня, домати, сладки картофи и зелени листни зеленчуци.
 • Омега-3 мастни киселини: Съдържащи се в рибата, ядките, чиа семената – те могат да помогнат за намаляване на възпалението на кожата след фотоувреда.
 • Полифеноли: Съдържат се в зеления чай, черния шоколад, тъмните плодове като къпини, нар и грозде, те проявяват многофакторно защитно действие- антиоксидантно, противовъзпалително и регенеративно, като по този начин действат позитивно върху здравето на кожата.

В каква степен е вярно, че слънчевите лъчи са полезни за кожата и как можем да балансираме между получаването на витамин D и защитата от вредните ефекти на слънцето?

Слънчевите лъчи са основният източник на витамин D, който е важен за абсорбцията на калций и фосфор, а те от своя страна за здравето на костите и имунната система. Въпреки това, прекомерното излагане на слънце може да причини увреждане на кожата и да повиши риска от рак на кожата. За да балансирате между получаването на витамин D и защитата от слънцето:

 • Излагайте се на слънце за кратки периоди (10-15 минути) в ранните сутрешни или късните следобедни часове.
 • Използвайте слънцезащитен крем повторно, много удобни са т.нар форми “мистове” и “пудри”.
 • Използвайте защитно облекло като широкополи шапки през лятото.
 • Включете в диетата си храни, богати на витамини, антиоксиданти и антиинфламаторни съставки.

Може ли да предотвратим появата на пигментни петна с подходяща слънцезащита?

Появата на пигментни петна може да се предотврати с нанасяне на подходяща слънцезащита, тъй като ултравиолетовите лъчи са основният причинител за поява им, особено в съчетание с генетични ф-ри като светла кожа и хормонални влияния, най-вече по време на бременност. 

Подходящата слънцезащита с достатъчна честота на нанасяне може да предотврати появата на пигментни петна особено, ако се комбинира със съставки, подпомагащи изсветляването и изравняването на тена като ниацинамид, витамин С, азелаинова киселина, ресвератрол и др. 

Как да съчетаем правилно нанасянето на слънцезащита и грим?

Скъпи дами, съчетавайте слънцезащитата и грима, спазвайки следните стъпки:

 1. Почистете лицето си: Започнете с почистване на кожата с подходящият измивен продукт, като в много случаи е подходящо т.нар. ‘’Двойно почистване”.
 2. Нанесете съответната активна съставка, напр. Vitamin C.
 3. Нанесете хидратиращ крем: Ако използвате хидратиращ крем, нанесете го преди слънцезащитния крем, но след активната съставка, за да “запечата” влагата.
 4. Нанесете слънцезащитен крем: Изберете SPF 30 или повече и нанесете го равномерно по лицето и шията. Изчакайте няколко минути да попие.
 5. Нанесете грим: След като слънцезащитният крем е попил, можете да нанесете грима си както обикновено. Използвайте продукти с SPF за допълнителна защита.

А какво количество SPF да поставяте? 

Правило за половин чаена лъжичка: Препоръчително е да използвате около половин чаена лъжичка (приблизително 2.5 мл) слънцезащитен крем за лицето и шията.

Метод с два пръста: Друг полезен начин за измерване е да нанесете  количество слънцезащитен крем, което да покрие линеарно дължината на вашия показалец и среден пръст. 

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да изберете подходящия слънцезащитен продукт и да се наслаждавате на слънцето безопасно. Запомнете, че правилната слънцезащита е ключова за запазване на здравето и младостта на вашата кожа.банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: