HomeКРАСОТА9 популярни трика за красота, които да избягвате

9 популярни трика за красота, които да избягвате

красота

9 популярни трика за красота, които да избягвате

Благодарение на социалните мрежи никога не е било по-лесно да откриете нов съвет за красота. Но преди да продължите напред и да копирате новата рутина за грижа за кожата на вашия любим бюти инфлуенсър, разумно е да се консултирате с дерматолог. 

Защо? Това, че даден трик за красота работи за един човек, не означава непременно, че успехът ще е при всички. Всъщност някои от днешните нововъзникващи тенденции в красотата са рискови, според дерматолозите. Ето няколко топ трика за красота, които дерматолозите казват, че е най-добре да избягвате и какво да направите вместо това за подобни резултати.

Няколко продукта със слънцезащита

Нанасянето на слоеве в грижата за кожата или прилагането на няколко продукта един след друг се превърна в популярен ритуал за грижа за кожата. Въпреки това, когато прилагате SPF е необходимо специално внимание. За да може слънцезащитните продукти да осигурят посочената SPF защита, те трябва да бъдат равномерно разпределени и нанесени върху кожата. Когато слънцезащитата се смеси със серуми и хидратиращи кремове, те пречат на слънцезащитните продукти да осигурят правилната UV защита и тя няма да бъде толкова ефективна. 

Ако нанасяте химически слънцезащитен крем, нанесете го преди овлажнителя и изчакайте, докато изсъхне напълно, преди да нанесете нещо друго. Ако използвате минерален слънцезащитен крем, който действа като физически блок, той трябва да бъде последният нанесен продукт, след като кожата ви изсъхне напълно. Потърсете слънцезащитен крем с широк спектър UV защита, който осигурява SPF 30 или по-висок.

Серум с витамин С?

Серумите с витамин С напоследък са много популярни и въпреки че много дерматолози ги хвалят и препоръчват за ежедневна употреба, те могат да причинят обриви. Повечето серуми с витамин С съдържат запушващ порите витамин Е. Препоръчва се на всеки, склонен към обриви, да използва некомедогенни продукти, съдържащи мощни антиоксиданти, вместо серум с витамин С.

Оставете Микронидлинг на професионалистите

Домашните комплекти за микронидлинг придобиха популярност по време на пандемията. Въпреки това дерматолозите са съгласни, че те могат да бъдат повече вредни, отколкото полезни. Иглите за домашна употреба може да не проникнат достатъчно дълбоко, за да постигнат ефект. Ако не се направи правилно, това може да доведе до риск от белези, хиперпигментация и инфекция. Ако се интересувате от предимствата на микронидлинг, най-безопасният и ефективен начин да ги постигнете е като си уговорите среща с сертифициран дерматолог.

Изхвърлете вакуума за пори

Вакумите за пори са устройства за засмукване, често използвани от козметици и дерматолози за отстраняване на мръсотия от порите. Въпреки че тези устройства са достъпни за домашна употреба не се препоръчва да опитвате този хак у дома. Вакуумът на порите може да бъде увреждащ, да спука кръвоносните съдове и да причини белези по кожата при неправилна употреба. Изсмукването може да влоши чувствителните кожни състояния и да причини дразнене и обостряне. Препоръчва се използването на серуми и продукти за грижа за кожата, които съдържат ексфолиращи киселини и ниацинамид, ако търсите домашен метод за минимизиране на порите.Оставете домашните инжекции

Домашните изнжекции за устни и инжектирането на серум с хиалуронова киселина може да изглеждат лесни и достатъчно безболезнени, когато видите инфлуенсъри да ги използват в социалните медии. Но този трик за красота може да бъде опасен. Всяка процедура, включваща самоинжектиране, е рискована и никога не трябва да се извършва. Това може да доведе до значителна инфекция, белези и евентуално необратимо увреждане на кожата. Ако обмисляте инжекционна процедура, тя трябва да се извърши от сертифициран козметичен лекар със значителен опит.

Не покривайте пъпка с паста за зъби

Вероятно най-старият трик за красота е използването на паста за зъби за изсушаване на пъпка. Въпреки че е бързо и удобно, това може също така да изсуши и раздразни кожата прекалено. Вместо това е най-добре да изберете съставки за борба с акнето като ретиноиди, бензоил пероксид и салицилова киселина, за да помогнете за предотвратяване и лечение на обриви. Добра алтернатива е да използвате точково лечение, съдържащо салицилова киселина или сяра като активна съставка.

Стойте далеч от ексфолианти със сол и захар

Въпреки че звучат естествено и луксозно, скрабовете със сол и захар не са без рискове. Проблемът е, че тези абразивни продукти могат да причинят микроразкъсвания на кожата, с повишен риск от инфекция и възпаление. По-безопасна алтернатива е използването на химически ексфолиант под формата на овлажнител, съдържащ хидрокси киселини, за ексфолиране, като същевременно защитава по-добре кожната бариера.

Стойте далеч от дълбок пилинг на кожата

Дълбоките пилинги на кожата, които изискват време за възстановяване, винаги трябва да се оставят на професионалистите. Ако не се направи правилно при професионално приложение и наблюдение, можете да изгорите кожата, да повредите кожната бариера и да влошите акнето или чувствителността на кожата. Ако искате да изсветлите кафявите петна, да подобрите тена на кожата и да насърчите цялостния блясък, използвайте тампони и серуми с гликолова киселина. Гликоловата киселина помага за пречистване на кожата и премахване на мъртвите кожни клетки, които притъпяват тена.

Изключете уредите за епилация у дома

Докато устройствата за епилация у дома са несъмнено удобни, повечето дерматолози препоръчват да не ги използвате. Ако се направи неправилно, епилацията у дома може да причини синини, белези и хиперпигментация на кожата. Ако искате дългосрочни, безопасни резултати, потърсете професионален дерматолог или лазерен експерт за обезкосмяване.

Източник: www.shape.com


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: