HomeМЕСТАЗабележителности в Азия: 10 места, които да посетите

Забележителности в Азия: 10 места, които да посетите

азия

Забележителности в Азия: 10 места, които да посетите

Мечтаете ли да отидете в Азия? Експертите на Lonely Planet са пътували из цялата тази част на света, изследвайки забележителностите на Азия: древни земи, нововъзникващи градове и зашеметяващи острови, така че можете да изберете къде да отидете.

Гансу, Китай

Гансу е регион със заснежени планини, високо небе и история на Пътя на коприната. Този сюрреалистичен пейзаж включва сухите върхове на окръг Сахе, както и преливащата пустиня на националния парк Данся.

Провинцията е добре свързана с външния свят благодарение на високоскоростната железница и подобрените магистрали. В столицата на провинцията Ланджоу пътуването ще бъде улеснено от нова система на метрото, която трябва e отворена наскоро. Но атракции като гигантския Буда в манастира Бинглин все още запазват неземна атмосфера. Gansu Crown Jewel, Будистко изкуство от световна класа, Mogao Grotto получиха признание през 2015 г., но остават недооценени.

Гансу, Китай

Камакура

На юг от Токио, Япония

Когато посещавате Япония, си струва да отделите време и да пътувате до два града, разположени на юг от Токио. Йокохама, вторият по големина метрополис в страната, е само на 20 минути с влак от столицата. Този град привлича вниманието с крайбрежното си местоположение, еклектична архитектура, микропивоварни и вкусна кухня.

Можете също така да се разходите сред древните храмове и светилища, сгушени в зелените хълмове на Камакура, първата феодална столица на Япония. Този крайморски град е на час път с кола от Токио. Ще бъде добре за любителите на сърфа. В града има гигантска статуя на Буда и много кафенета и ресторанти.

Северна Керала, Индия

Пътуващите отдавна обичат южните плажове на Керала, но северната част на щата отдавна е подценявана. Скритият хипнотизиращ чар на региона изплува бавно, като пеперуда от какавидата си.

Откриването на ново международно летище в Каннур, най-големият град в Керала, значително подобри достъпа на север. Плажовете около много градове са напълно недокоснати. Домове и курорти се строят, за да осигурят на пътниците пълноценна ваканция и да разплачат хотелиерите в Гоан. В източните хълмове се намира Wayanad, недовършен резерват за диви животни и убежище за диви слонове.

Северна Керала, Индия

Сингапур

Улица Keong Saik, Сингапур

След като престъпният квартал на червените фенери беше преустроен, Keong Saik стана известен като „Новия Сингапур“. Това е истински рай за кулинарите. В допълнение към красивите колониални сгради ще откриете най-добрата местна кухня. Това е невероятно азиатско сливане! Шеметни гледки от покривите и коктейл баровете привличат тълпи от посетители, а можете да спите в малък хотел.

Околните райони са разработили свой собствен уникален дизайн, което прави това малко кътче на Сингапур привлекателна дестинация за всеки турист, посещаващ острова.

Астана, Казахстан

Докато летите над привидно безкрайната степ на Казахстан, внезапно се появява блестящ град. Мираж от стъкло и стомана с витражна пирамида, златни небостъргачи и най-голямата шатра в света.

От средата на юни до средата на септември 2017 г. Астана бе домакин на Световното изложение, посветено на проблемите на устойчивата енергия.

Астана, Казахстан

Такаяма, Япония

Такаяма, Япония

Такаяма не се е променил много от 17-ти век. Всяка сутрин деши (учениците) на „града на храма“ метат и отварят шоджи (плъзгащи се врати), за да пуснат слънчевата светлина. Занаятчии и бакалии посрещат купувачите на asa-ichi (сутрешните пазари), а кикотещи се ученички тичат по старите мостове над мързеливата Miya-gawa. Takayama Matsuri е един от най-големите фестивали в Япония, който се провежда през пролетта и есента. Този фестивал е много колоритен и вълнуващ.

Но Такаяма се променя. Очарователната му атмосфера постепенно се заменя от лъскава сива кутия. В древните алеи звучи речта на далечни страни. Винаги внимателният собственик на хотела изучава испанския разговорник. И турист остана близо до щанд за храна на улицата… Време е да оценим днешната Такаяма!

Сиан, Китай

Къде другаде в Китай можете да видите градски стени от династията Мин, които са идеално запазени? По време на династията Тан той е не само най-големият град, но и източната начална точка на Пътя на коприната. Сиан е съхранил разнообразно наследство. Има оживен мюсюлмански квартал, митичните върхове Хуашан, императорски гробници, осеяли околните равнини, и най-добрата колекция от китайски пагоди от династията Тан. А и има Армията от теракотени воини, която през 2017 г. беше включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Сиан, Китай

Шри Ланка

Планински район на Шри Ланка

Вземете влака и пътувайте до планините на Шри Ланка. Там ще избягате от мокрите брегове на страната. Град Канди е идеално място за първо запознанство. Крайбрежното му местоположение, свещените будистки места и ботаническите градини привличат туристи. Зелените хълмове извън града са покрити с чаени плантации. Можете също да посетите музея на чая.

Други атракции включват планинския град Нувара Елия, един от центровете на Британската империя. Там можете да преживеете колониалните времена във величествени хотели и носталгични чайни. На други места малката Елия се разраства в туристическа дестинация с отлична разходка по хълма. Тук има много кафенета и ресторанти.

Малака, Малайзия

Вписването на Малака като обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 2008 г. повлия положително на туристическата карта на Югоизточна Азия. Оттогава много от старите сгради са реставрирани, за да се превърнат в бутикови хотели, ресторанти и галерии.

Наскоро фокусът се измести към река Малака. Пътуванията с лодка по този воден път са много популярни, а водните таксита свързват автобусните спирки с центъра на града. Разгледайте галерията на Zheng He Duo Yun Zuan и разгледайте сувенирите на битпазара, който се провежда всеки уикенд. След това се насочете към новия луксозен търговски център, който предлага панорамна гледка от покрива на този привлекателен метрополис.

Малака, Малайзия

Индонезия

Острови Раджа Ампат, Индонезия

Раджа означава „цар“ и тази грандиозна титла е лесно оправдаема. Тези, които са посетили островите Раджа Ампат в индонезийската провинция Западна Папуа, описват тези разпръснати екзотични индонезийски острови като един от най-впечатляващите архипелази в Азия. Има много бели пясъчни плажове, буйни джунгли и необичайни острови с форма на гъби.

Според официални данни морският живот тук е най-разнообразният на Земята! Тоест това е не само истински рай за гмуркачите, но и място, което трябва да бъде внимателно защитено. И тук има какво да се види не само под водата, но и над нейната повърхност.

През 2017 г. тук засяда огромен круизен кораб, унищожавайки, по приблизителни данни, около 1600 квадратни метра уникални коралови рифове. И въпреки огромната глоба, платена от собственика, учените смятат, че трябва да мине повече от едно десетилетие, за да се възстанови напълно екосистемата.

Златният триъгълник на Индия

Златният триъгълник на Индия е уникален маршрут за пътуване, който свързва столицата на страната Делхи с Агра и Джайпур, което ви позволява да видите някои от най-значимите забележителности на Индия за един ден. Храмът на плъховете, свещеният град Варанаси, крепостта Агра, Дворецът на ветровете Хава Махал и, разбира се, легендарният Тадж Махал – тук определено има какво да се види!

Златният триъгълник на Индия

Източник: topvoyager.com


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: