HomeИНТЕРЕСНО15 психологически трика, които правят живота по-лесен

15 психологически трика, които правят живота по-лесен

15 психологически трика

15 психологически трика, които правят живота по-лесен

Всеки има трудности в общуването: не ни разбират напълно, не ни харесват за нещо, не ни възприемат по начина, по който бихме искали. Но ако научите няколко прости техники, ще стане много по-лесно да избягвате конфликти, да правите запознанства и да печелите други.

Тези техники са толкова прости, че е изненадващо защо ги използваме толкова рядко. Освен това повечето от тях изискват обикновено наблюдение. Пробвайте!

1. Направете пауза!

Дори най-близките хора понякога се колебаят да ни кажат истината или скриват това, което е в сърцата им. Ако това е важно за вас, задайте насочващ въпрос и замълчете, гледайки събеседника си в очите. След няколко секунди той няма да издържи на напрежението, ще се опита да разсее ситуацията и да изложи всичко както е.

2. Прозявка.

Знаете, че те буквално ви наблюдават, но не можете да идентифицирате „шпионина“. Усещането не е приятно, разбира се. Искате ли да знаете кой е? Прозейте се! И бързо се огледайте. Всеки, който ви гледа, със сигурност ще се прозее. Това не е шега, прозяването е много заразно! Можете дори да проверите: просто погледнете снимки на хора, които се прозяват. Е, как е?

3. Изключете музиката в главата си!

Позната мелодия се е запечатала в главата ви, но просто не можете да си спомните коя е песента и къде сте я чули. Ще се радвате да се отървете от нея, но тя звучи отново и отново! Колкото повече се опитвате да се отървете от нея, толкова повече се натрапва и в крайна сметка превзема всичките ви мисли. Дори не опитвайте. Така работи ефектът Зейгарник, който се състои в това, че съзнанието постоянно се връща към незавършени или прекъснати действия. Опитайте се да запомните края на песента. Нито началото, нито средата, само последните редове. Тогава мозъкът ви ще се рестартира и ще можете да се съсредоточите върху по-важни дейности.

4. Кимайте!

Искате ли хората да подкрепят идеята ви? Кимайте, докато не свършите да говорите. В този случай вашите събеседници неволно ще повярват, че сте прави. Може да не кимнат в отговор, но най-вероятно ще се съгласят. Само не прекалявайте, иначе няма да се получи.

5. Потискайте конфликтите!

Ако дойдете на специално събитие и забележите, че някой от гостите явно не ви харесва, ако е възможно, седнете на съседния стол. Доста лесно е да проявите враждебност към някой, който седи срещу вас. Но всичко става по-сложно, ако човек е наблизо. Възникват много проблеми. Първо, трябва да се въртите през цялото време. Второ, не е безопасно. Трето, по-близки отношения неизбежно се развиват между тези, които седят един до друг: другите със сигурност ще забележат назряващия конфликт и това рискува да провали празника.6. Гледайте в посоката си!

Всички сме били в тълпа по едно или друго време и честно казано, това е досадно. Хората се движат хаотично или стоят вкоренени на място. Накратко,  твърде много са и трябва да преминете през тях. Какво да правите? Погледнете в правилната посока. Нито към другите, нито към краката си и със сигурност не към телефона си. Гледайте накъдето отивате и те ще започнат да се разделят пред вас. Защо за Бога? Факт е, че хората обикновено се гледат в очите и със сигурност ще забележат накъде е насочен погледът ви. В този случай ще им стане ясно какво искате и ще започнат да ви правят път.

7. Уловете думата!

Когато говорите с някого насаме и искате да направите добро впечатление, опитайте се да разберете коя дума често използва. Реагирайте позитивно, когато той го каже. Усмивка, кимване, съгласие – нещо подобно. Събеседникът със сигурност ще забележи, че е насърчаван и ще започне да повтаря тази дума още по-често. Всичко обаче зависи от това доколко той се интересува от вас. Определено си струва да опитате.

8. Слушайте и повтаряйте!

Ако приятел активно говори за нещо, леко перифразирайте и повторете твърдението му. По този начин давате да се разбере, че сте настроени на една и съща дължина на вълната и слушате много внимателно. В същото време знайте кога да спрете. Ако правите това твърде често, другият ще забележи.

9. Поздравете топло!

Ако се ръкувате с някого за първи път, опитайте се да стоплите ръцете си. Когато те са топли, запознанството ще бъде също толкова топло. Вярвате или не, това помага да се харесате. Но студените ръце създават обратното впечатление.

10. Проучете цвета на очите! 

Както знаете, важно е да поддържате зрителен контакт, когато говорите, защото това изгражда доверие. Мнозина обаче признават, че е доста трудно да не погледнеш настрани, независимо дали слушаш или говориш. Така че следващия път, когато разговаряте с някого, обърнете внимание на цвета на очите на събеседника си. Тогава неудобството ще изчезне и зрителният контакт ще стане естествен.

11. Намерете „смеещи се приятели“!

Погледнете по-отблизо една смееща се компания: хората си разменят погледи с причина – всеки гледа този, който е най-близо до него. Това е чудесен начин да познаете точно кого харесват вашите колеги или приятели в офиса. Може би трябва да го разгледате по-отблизо?

12. Неутрализирайте хейтърите!

Ако смятате, че някой не ви харесва, помолете го за малка услуга. Например вземете химикал назаем. Някой, който наистина не те харесва, трябва да откаже, нали? Но не. „Да вземеш назаем химикалка“ е такава дреболия, че е просто смешно да откажеш. Но най-важното е, че след като малката ви молба бъде изпълнена, ще се случи чудо. „Мразещият“ ще реши, че може да се справи с вас.

13. Забравете за ножиците!

Може би вие и вашите колеги се сещате за старата игра на камък-ножица-хартия, когато сте изправени пред решение. Да речем, когато решите кой от вас ще се заеме с неприятна работа. Ако е така, използвайте прост психологически трик, който ще гарантира, че винаги печелите (или почти винаги). Така че, преди да започнете играта, задайте основния въпрос. И веднага след това кажете: „камък-ножица-хартия“. Вашият опонент най-вероятно ще избере ножици!

14. Запазете спокойствие!

Когато хората повишат глас към вас, опитайте се да запазите спокойствие. Гневът често се изразява с викове, а от викането искате да се предпазите. По правило хората, на които се вика, се втурват да контраатакуват и тук започва отвратителен скандал. Но ако отговорите тихо и учтиво, гневът бързо ще избледнее. Изпусналият нерви ще се почувства неловко и най-вероятно пръв ще поиска прошка.

15. Помнете „съвета на татко“!

Искате ли думите ви да звучат убедително и никой да не се съмнява в тях? Споменете небрежно, че баща ви е казал така. Изненадващо, повечето хора са склонни да се доверяват на авторитета на бащите си.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: