HomeКРАСОТАКолко козметика трябва да използваме за кожата си?

Колко козметика трябва да използваме за кожата си?

жена си почиства лицето

Колко козметика трябва да използваме за кожата си?

Използването на възможно най-малко козметика може да бъде най-добрият начин за постигане на здрава кожа, поне според тенденцията за красота „skinimalism“. 

Тази тенденция се основава на намаляване на броя на козметиката, която използвате върху кожата си. Има много причини да обмислите да следвате тази тенденция, но първо трябва да помислите какво искате да постигнете. 

Искате ли да прекарвате по-малко време пред огледалото, като същевременно да получавате същите резултати? Искате ли да намалите количеството химикали, които поставяте върху кожата си? Може би просто искате да харчите по-малко или да създавате по-малко отпадъци?

рутина за кожата

Ако основно се опитвате да спестите време и сте по-малко загрижени за съставките, трябва да потърсите многофункционални продукти – като фон дьо тени, които действат и като овлажнители. Но ако се притеснявате за химикалите, тогава ще трябва да работите за козметичния еквивалент на „капсулен гардероб“ – с други думи, само продуктите, които смятате за основни. Например това може да са почистващ продукт, хидратация и слънцезащита.  

Освен това избраните от вас продукти „само от първа необходимост“ в идеалния случай ще съдържат по-малко и по-безопасни съставки. Тук обаче нещата стават трудни, тъй като има много информация за потенциалните вреди, свързани с химикалите в продуктите за грижа за кожата, от леки раздразнения до по-сериозни оплаквания. 

Да вземем само едно скорошно проучване като пример: през 2023 г. полски изследователи анализираха 50 случайни козметични продукта и установиха, че всички те съдържат потенциално канцерогенни химикали. Въпреки че има ограничени данни или нисък риск за някои от тези химикали, вашият риск може да варира в зависимост от това колко от продуктите, съдържащи тези химикали, прилагате, колко често ги прилагате и дали се изплакват или оставят. Отпечатък върху околната среда

Що се отнася до оставащите притеснения относно това дали да следвате тенденцията на скинимализъм, разумно е да очакваме, че използването на по-малко продукти ще има положителен ефект както върху портфейла ви, така и върху отпечатъка върху околната среда. 

Производствените процеси и опаковките, предпочитани от козметичната индустрия, допринасят за това отпадъците да се озовават в сметища и водни системи, въпреки че е трудно да се направят скорошни оценки на количествата. Голяма доза скептицизъм по отношение на термини като „възобновяем“ и „биоразградим“ по отношение на опаковката обаче е разумен подход, тъй като пълното премахване на продуктите от вашата козметична рутина е единственият начин да ги превърнете в нулеви отпадъци.

Трудно е да се каже дали skinimalism има някакви ясни предимства, защото зависи от продуктите, които използвате и какво има в тях. Вероятно това е просто още една тенденция, предназначена да продава козметика – някои марки вече предлагат на пазара минималистични гами с лозунги като „по-малкото е повече“. 

Това, което трябва да обмислите внимателно, е какво се надявате да получите от skinimalism и да направите проучване, преди да купите нещо.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: