HomeСЪБИТИЯ„Неотъпкана пътека” представя три световни премиери

„Неотъпкана пътека” представя три световни премиери

неотъпкана пътека

„Неотъпкана пътека” представя три световни премиери

Шесто издание на фестивала за класическа камерна музика „НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА” ще се проведе от 1-ви до 4-ти август, 2024 г.

През лятото на 2024 година „Неотъпкана пътека” отново ви очаква в Ковачевица и Гоце Делчев. Програмите ще представят световните премиери на три нови произведения от български композитори – „Доста: обречена на небесното” от Лора Ал-Ахмад, … и после звънна цялото пространство… от Петър Керкелов и „По пътеката на сънищата” от Светлин Христов. Творбите са написани специално за музикантите на фестивала, като всяка от тях ще бъде комбинирана с подбрани шедьоври от класическия камерен репертоар.

Наши специални гости тази година са световно известните Александър Фитърстийн, кларинет и Йосуке Кауазаки, цигулка, които ще гостуват в България за първи път. Към екипа ни ще се включат и българските музиканти Анна Петрова, пиано и Теодора Атанасова, виолончело. Продължаваме и сътрудничеството си с Добринка Табакова. Нейните творби ще звучат на 01 август, 2024 в програмата на Гала концерта в Неврокопска митрополия, Гоце Делчев.

Фестивалът ни продължава да гради силна и ангажирана общност от съмишленици, които не само ценят музиката, но подкрепят различни съпътстващи каузи, които включват ремонт и поддръжка на читалището в Ковачевица, засаждане на нови дръвчета и почистване на селото в последния ден на фестивала. Нови съпътстващи инициативи това лято ще бъдат фермерски пазар и представяне на уникалните вкусове на родопската кухня. Подарете си един незабравим уикенд с много музика и приятели в Родопите. Повече информация за „Неотъпкана пътека“ може да намерите на официалната страница на фестивала www.neo-path.com и Facebook www.facebook.com/neopathbg

Цени на билетите: 10 до 35 лева www.epaygo.bg (чрез Epay, Easypay или на входа на залите)

неотъпкана пътека

ЛОРА АЛ АХМАД – „Доста: обречена на небесното“ – премиера на 02 август, 2024, 19:00, читалище ,,Светлина”

Клавирният квинтет “Доста: обречена на небесното” ще проследи мистериозната и драматична съдба на младото момиче Доста от село Ковачевица, безмилостно убито през първата половина на ХХ век. Пиесата е вдъхновена от устни разкази на жителите на село Ковачевица и от книгата „Къща отвъд света“ на Георги Данаилов. Сред темите й са духовността на българката – не само честна и лоялна, но умна и красива — непобедимостта на съдбата в българската действителност и мистериозната сила на майчината клетва. Героите съществуват на кръстопът, между мит и реалност. Атмосферата на миналото ще прозвучи в специалните звукови ефекти на пианото, струнните инструменти и вятърните камбанки. Доста е много повече от едно момиче с печална участ. Тя носи духа, магията и историята на Родопите от първата половина на миналия век, а музиката ще ни пренесе в този далечен свят, който остава вечно в сърцата ни.

ПЕТЪР КЕРКЕЛОВ – … и после звънна цялото пространство … – премиера на 03 август, 2024, 19:00,  читалище ,,Светлина”

Мелодии и вибрации за камерен ансамбъл и електроника. Новата ми пиеса е вдъхновена от мистицизма,  обгръщащ всяко слабо населено място в Родопите. Идеята ми е да трансформирам видимите остатъци от  миналото на село Ковачевица чрез звук в своеобразен музикален ритуал в настоящето. Ритуал на  смирение и светлина. Ще постигна това с камерен класически състав и електронно генерирани звуци.  Заобиколен от изпълнителите и четири тонколони, слушателят ще се озове в центъра на звуково поле, в  което физически ще преживее вибрациите на музикалните събития. 

СВЕТЛИН ХРИСТОВ – ,,По пътеката на сънищата” – премиера на 04 август, 2024 от 15:00 в читалище ,,Светлина

Песни за мецосопран, кларинет и клавирно трио ще използвам няколко стихотворения от японските  поетеси Оно но Комачи (825-900) и Изуми Шикибу (976-1030) — две от най-известните поетеси от  Хейанския период. В стихотворенията им се преплитат любов, философия, религия, страдание – цели  светове от чувства, побрани в няколко кратки фрази. С избора си искам да представя тези стихотворения  пред българската публика и да създам музикална творба, предаваща собственото ми усещане, чувства и  отношение към тези стихове. Ще използвам цигулка, виолончело, кларинет и пиано, чийто деликатен  акомпанимент ще допълни и подчертае текста, изпълнен от соло мецосопраното. 

Повече информация за композиторите и участниците може да намерите ТУК

НЕОТЪПКАНА ПЪТЕКА

банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: