HomeИНТЕРЕСНОПсихологически трикове за манипулиране на хората

Психологически трикове за манипулиране на хората

комуникация

Психологически трикове за манипулиране на хората

Човешкият ум е сложна структура. Реакциите на определени ситуации във всеки конкретен случай са променливи и зависят от моделите, които човек избира за себе си. Психологията обаче предлага редица специални комуникационни техники, благодарение на които хората променят собствените си модели на поведение и правят или казват точно това, от което събеседникът има нужда.

Слушай статията:

Обръщане по името

Този трик се счита за един от най-ефективните. Същността му е да се заинтересува човек, като се обръщаме към него по име.

Този формат на комуникация е много вероятно да спечели събеседника, да вдъхне доверието му и да се превърне в ключ към симпатия и приятелство. Основното нещо е да включите такива обръщения в разговора възможно най-естествено.

Избор

Ако вашият комуникационен партньор решително се съпротивлява на вашите условия, трябва да му дадете правото на избор.

Илюзията, която предоставяте, ще освободи опонента ви от чувството на психологически натиск. Алтернативите трябва да бъдат представени по такъв начин, че опцията, която е оптимална за вас, да е очевидна за събеседника.

Не затваряй вратата

Необичайно име за ефективен трик. Много хора, когато отказват да изпълнят молба от някого, изпитват дискомфорт и леко чувство за вина. Но ако условията на искането след отказа бъдат смекчени, неудобството се заменя с облекчение и опонентът с готовност прави каквото иска от него. Така, за да постигнете това, което искате, е достатъчно да поискате нещо трудно постижимо. След като бъдете отхвърлени, можете лесно да преминете към нещо наистина значимо.

Крак във вратата

Използвайки този трик, преминавате от простото към сложното. Първо, те учат човека, от чиято помощ се интересувате, да предоставя малки услуги, а след това внимателно преминавате към нещо по-сериозно. По-добре е да практикувате метода с хора, които не познавате добре. Малкото нещо няма да доведе до отказ; с течение на времето те ще развият „имунитет“ за изпълнение на по-големи искания.

Съгласие със събеседника

Всички хора са различни и гледните точки на събеседниците не винаги съвпадат. Психологията съветва да не реагирате остро на различно от вашето мнение. Слушайте внимателно опонента си, опитайте се да подчертаете аспектите, с които сте съгласни, и неговите характеристики, които ви харесват. Така че, демонстрирайки положително отношение, ще заинтересувате партньора си в комуникацията и вероятно ще го спечелите на своя страна.

Страдателен залог

Често за хората е доста трудно да признаят, че грешат. За да избегнете влошаване на ситуацията, не трябва да обвинявате човека директно, дори ако имате всички основания за това. Безкомпромисната защита на вашата правота ще насърчи опонента ви да се съпротивлява още по-активно. За да постигнете желания резултат – събеседникът да признае грешка, трябва да действате по различен начин. Използвайте страдателния залог. Например, подчинен не е изпълнил задачата, която се изисква от него. За да изравните негатива, можете да кажете: „За съжаление, файловете за проекта все още не са получени.“Внимание в настоящето

Един от начините за по-близък контакт е малък подарък – чаша, шоколад, дискретен букет. Вашият партньор ще бъде изненадан от подаръка и най-вероятно ще бъде възхитен от него. Основното нещо е да не давате нещо скъпо. Това може да задължи човека и да му причини дискомфорт.

Възможност за изказване

Много хора обичат повече да говорят, отколкото да слушат. Дайте възможност на събеседника си да каже каквото си иска, като го гледате в очите и кимате от време на време. За да подсилите ефекта на интереса, повтаряйте особено смислени фрази и задавайте уточняващи въпроси, когато е уместно.

Похватът на Том Сойер

В известната книга на Марк Твен момчето Том има задача да боядиса ограда. Тъй като не иска да върши толкова скучна работа сам, той въвлича приятелите си в нея, представяйки боядисването като нещо вълнуващо и престижно. Резултатът е, че без никаква принуда Сойер делегира власт на други момчета.

За да накарате човек да се заинтересува от определена работа, не трябва да оказвате натиск върху него. Достатъчно е да се представи работата като нещо изключително важно и интересно. Вероятността събеседникът да не откаже да изпълни задачата ще се увеличи значително. Методът е универсален, подходящ за взаимодействие както с възрастни, така и с деца.

Страх от загуба

Една от техниките, с които търговците активно работят. Използвайки го, почти сигурно ще убедите човек да направи нещо, от което не се нуждае особено. Достатъчно е да се каже, че скоро той ще загуби възможността да избира. Продавачите например съобщават, че са останали само две единици от уникален, евтин и полезен продукт. За да не пропусне потенциалната полза, човек бърза да го купи. Този трик е приложим и в други области, включително лични отношения.

Спокойствие в отговор на агресия

Човек, който ви атакува в процеса на общуване, най-често очаква ответни атаки. Спокойната реакция и вашата релаксация могат да окажат въздействие върху вашия събеседник, след което той бързо ще се успокои и ще премине към конструктивен диалог. Основното е да не се поддавате на провокации.

Зрителен контакт

Контактът очи в очи е много желан компонент на поверителното общуване. В същото време е важно да се намери средата между пълното игнориране на очите на събеседника и гледането твърде внимателно.

В първия случай вашият опонент може да ви подозира в неискреност, да стане предпазлив и все още да не започне да ви вярва. Може също да ви смятат за плахи, срамежливи или несигурни в себе си. Друг вариант е да се усъмнят, че не се интересувате от общуването.

В случай на твърде активно визуално взаимодействие, има вероятност директният ви поглед да бъде възприет като агресия, арогантност или опит за преминаване на личните граници. Най-доброто решение е да гледате партньора си в очите около 60% от времето на разговора.

Признаване на собствените грешки

Готовността да сте самокритичен и да признавате, когато грешите, печели хората и повишава вашия авторитет.

Тези няколко прости психологически трика не само ще ви помогнат да спечелите благоразположението на събеседниците си, но и ще им демонстрирате своето спокойствие, отпуснатост и самоувереност. Следователно ще бъде по-лесно да постигнете точно желаните резултати.

Способността за манипулиране може да бъде полезна, ако не цели да навреди на лицето, към което е насочена манипулацията. За да придобиете тази способност, е важно да можете да управлявате емоциите си и да разбирате емоциите на другите. 


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: