HomeЗДРАВЕ„Заедно срещу сколиозата“ обедини стотици хора

„Заедно срещу сколиозата“ обедини стотици хора

заедно срещу сколиозата

„Заедно срещу сколиозата“ обедини стотици хора

Безплатни диагностики, консултации, повишаване на осведомеността бяха акцентите на събитието

На 29 юни 2024 г., Международното Висше Бизнес училище в София се превърна в център на борбата със сколиозата, събирайки на едно място загрижени родители, пациенти и световни експерти за Международния форум „Заедно срещу сколиозата“. Организиран от Фондация „Живот със сколиоза“, Форумът предостави безплатен достъп на над 250 посетители, желаещи да получат ценна информация и ресурси за това заболяване.

Форумът цели да повиши осведомеността за сколиозата както сред пациентите, така и сред техните близки. Toва е едно от най-разпространените гръбначни изкривявания, засягащо между 2% и 3% от децата и подрастващите в световен мащаб. В България, по данни на НЗОК, за периода 2020-2023 г. са регистрирани над 15 000 пациенти със сколиоза, като броят им непрекъснато се увеличава.

За каузата срещу сколиозата Силвия Гордеева, основател на Фондация „Живот със сколиоза“, споделя: “Нашата цел не е да кажем на хората какво да правят, а те сами да вземат информирано решение, защото сколиозата, открита навреме е лечима!”. Нейната лична битка със сколиозата е основният ѝ мотиватор да подкрепя други семейства в тяхната борба с гръбначните изкривявания. 

сколиозата

Програмата включваше лекции и дискусионен панел, водени от специалисти от България и чужбина

Благодарение на тях присъстващите получиха както актуална информация за сколиозата, така и практични насоки за справяне с това състояние. Особено внимание бе обърнато н а факторите, които предразполагат към развитието на това гръбначно изкривяване, като сред тях бяха изредени генетичната предразположеност и дефицита на важни минерали и витамини като калций и витамин D, магнезий и колаген. 

Своя ценен опит споделиха проф. Ахмед Аланай, директор на комплексен гръбначен център в болница „Аджъбадем Маслак“, Истанбул; д-р Людмил Генков Благоев, Ръководител отделение във Werner Wicker Klinik – център за лечение на сколиози в Германия; Искра Пулин, психолог кабинет „СколиХелп“ при Фондация „Живот със сколиоза“; Исмаил Генчер, ортопедичен техник, ортезист-протезист и създател на компанията Hedef Spine Orthopedics Products в Турция; д-р Стоимен Гечев, управител на клиника „д-р Гечеви“ Павел баня; Петър Петров, управител на Сколио Център България – специализиран център в София, предлагащ цялостна диагностика и лечение на сколиоза и гръбначни деформации; Николай Николов –  кинезитерапевт; д-р Виктория Спасова, специалист по медицинска генетика; Любка Ангелова, ТЕЛК експерт; Ерик Фраутенфелтер, сертифициран ортезист – протезист в Kimedix.  

Водещ на събитието беше Константин Лунгов – български театрален, филмов и озвучаващ актьор. Сред специалните гости бяха сколио войниците – Валерия Георгиева и Никол Оташлийска. Те споделиха своя личен опит, мотивация в борбата със сколиозата и трудностите, които са срещнали именно заради състоянието си. 

Валерия Георгиева

Участниците получиха възможността да се възползват от безплатни диагностики и консултации, предоставени от топ специалисти – лекари и кинезитерапевти.

Благодарение на това посетителите получиха професионална оценка на своето гръбначно състояние и персонализирани препоръки за лечение. Проф. д-р Ахмед Аланай и доц. д-р Алтуг Юджекул направиха 28 безплатни консултации в рамките на събитието. Освен това проведоха среща с над 10 оперирани от тях пациенти.

Изложбената зона предложи ценни ресурси и информация за справяне с различните аспекти на сколиозата. Посетителите на Форума имаха възможност да се запознаят с разнообразни продукти, услуги и брандове, фокусирани върху нуждите на пациентите с това заболяване и техните близки. 

“Сколиозата може да се проявява в най-различни форми, затова навременната превенция е от изключителна важност. Погрижете се за гръбначното си здраве!” – апелира Петър Петров, управител на Сколио Център България и съорганизатор на Форума.  Събитието се реализира с подкрепата на Acibadem Здравни Услуги и с организационното съдействие на агенция Алтърнатив Адвъртайзинг

Тази година форум „Заедно срещу сколиозата“ се превърна в символ на подкрепа за всички, засегнати от това гръбначно изкривяване. Той обедини усилията на специалисти, пациенти и организации, за да се изградят по-силни общности и да спомогнат осигуряването на по-добро качество на живот за хората със сколиоза. Като естествено продължение на каузата организаторите планират и следващо издание на Форума през юни 2025 година.


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: