HomeМЕСТАЗабележителности в Грузия, които да посетите

Забележителности в Грузия, които да посетите

Грузия

Забележителности в Грузия, които да посетите

Шеметни планински пейзажи, заснежени върхове, море, приятно за очите и душата, древни църкви, села, изгубени високо в планините и отлична кухня – това е, което привлича посетителите в Грузия. Идвайки на почивка в тази гостоприемна страна, всеки ще намери в нея нещо, за което със сигурност ще иска да се връща тук отново и отново. Е, следните забележителности на Грузия е непростимо да не се посетят!

Национален парк Тушети

Националният парк, който е историческият дом на Тушините, се намира на северния край на планинската система Голям Кавказ. Това място пленява с изключителната си природа: високи планински върхове, тревисти хълмове и малки селца, буквално изгубени сред върховете, покрити с гъста мъгла. Тук има малко пътища, така че за да стигнете до някои места – например високопланинското село Дартло – ще трябва да положите малко усилия. Това пътуване ще помните дълго!

Национален парк Тушети

Тбилиси

Тбилиси

Голямата и развиваща се столица на Грузия е ядрото на страната, която се стреми към промяна. Освен това е град, пропит с история, което го прави страхотно място за изследване както на старо, така и на ново. Градът се простира покрай планинските вериги, които се издигат по бреговете на река Мтквари. Сърцето на града е Старият Тбилиси, където можете да видите както мистериозни византийски църкви, така и старинни дървени къщи и дори образци на модерното изкуство.

Боржоми

Много хора познават Боржоми благодарение на едноименната минерална вода, която е популярна далеч извън курорта. Съвременният град обаче е много повече от серни вулканични извори, а в дефилето на Боржоми можете да видите древни крепости, манастири и църкви. Особено място сред историческите паметници заема луксозният дворец Ликани, построен в края на XIX век.

Боржоми

Пещерен манастир Вардзия

Пещерен манастир Вардзия

Манастирът Вардзия, сложно издълбан в скалите, издигащи се по криволичещите участъци на река Мтквари, е една от най-зрелищните атракции на Грузия. Смята се, че различните нива на пещерите са обитавани около средата на XII век. Манастирският ансамбъл е създаден по време на управлението на Георги III и дъщеря му царица Тамара.

Мцхета

При сливането на реките Арагви и Кура се намира древният град Мцхета, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Туристите идват в града, известен с многобройните си атракции, за да видят със собствените си очи луксозните стенописи на катедралата Светицховели и други също толкова известни архитектурни паметници. Недалеч от Мцхета има един манастирски храм Джвари, който е построен през VI век и е един от най-старите в страната.

Мцхета

Местия

Местия

В легендарната Горна Сванетия, заобиколена от заснежените кавказки върхове, има малки градове с богата древна история. Един от тях е Местия, който се разпознава веднага благодарение на каменните си кули, издигащи се величествено на фона на планини и гори. В града са запазени средновековни свански каменни къщи, а древните църкви и укрепления на района Местия са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Гудаури

Разположен на надморска височина от повече от две хиляди метра над долините, простиращи се по хребета на Голям Кавказ, малкият град Гудаури наскоро се утвърди като прекрасен зимен курорт, който може да се конкурира с Алпите. Тук има изградени отлични писти за скиори и сноубордисти, подходящи както за начинаещи, така и за професионалисти.

Гудаури

Телави

Телави

В долината Алазани, на северния склон на хребета Циви-Гомбори, се намира древният град Телави, чиято история датира от повече от две хиляди години. Римляните, царете на Кахетия, грузинските монарси и руските царе допринасят за появата на града. Това означава, че определено трябва да откриете тази уникална колекция от архитектурни паметници – като се започне от страхотната цитадела Дзвели-Галавани, построена през X-XI век, до крепостта Батонис-Цихе, появила се в Телави през XVII-XVIII век.

Степанцминда

Мощните заснежени върхове на планината Казбек доминират в отдалеченото и тихо село Степанцминда, което се губи в планините на региона Мцхета-Мтианети. Точно над града, покрай планинските вериги, можете да видите искрящите шапки на ледниците Куру и Шино – две природни чудеса, които са помогнали да се превърне Степанцминда в център на грузинския екотуризъм.

Зугдиди

Отлична междинна точка за по-нататъшно изследване на Сванетия, региона Самегрело и черноморското крайбрежие на Грузия. Град Зугдиди, който от древни времена е зимна резиденция на князете Дадиани, е заобиколен от назъбените хребети на Голям Кавказ. Княжеският дворец изглежда впечатляващо на фона на планината, а недалеч от града има горещи извори. Можете също да отидете на пешеходен туризъм по каньона Мартвили.

Ушгули

Живописната сванска общност от четири села е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. До тук се стига трудно, но благодарение на това мястото е запазило средновековния си чар, защото времето тук сякаш е спряло преди няколко века. Прочутите кули Сван изключително допълват незабравимия пейзаж.

Ушгули

Сигнаги

Сигнаги

„Градът на влюбените“ Сигнаги, извисяващ се над зелените простори на долината Алазани, изненадващо прилича на планинските градове на Тоскана. Местната архитектура е доминирана от традиционния грузински стил от XIX-ти век, а покривите с червени керемиди изглеждат впечатляващо на фона на снежнобелите ледници на Кавказ. С виещи се калдъръми, боядисани дървени къщи, крепостна стена с кули и старинната църква Свети Георги, има какво да се види!

Батуми

Неонови светлини, оживена крайбрежна алея и небостъргачи са това, което отличава Батуми от колоритните средновековни градове на Грузия. Но въпреки съвременния си вид, Батуми е един от най-старите градове в страната, чиито корени се връщат към славната епоха на древногръцките завоевания. Недалеч от града се намира крепостта Гонио-Апсарос, някога добре укрепен римски град в Колхида.

Уплисцихе

Древният пещерен град, изсечен в скалата, е един от първите градове в Грузия. За първи път се споменава в хроники през 1 век пр.н.е., а своя разцвет достига през IX-X век. Някога тук кипяп живот: къщи, обществени сгради и храмове били изсечени в скалите, които били свързани с криволичещи коридорни улици. Трудно е за вярване, но тази титанична работа е извършена на ръка!

Манастирът Гелати

Само на няколко километра от Кутаиси се намира една от древните забележителности на Грузия – средновековният манастир Гелати, основан през 1106 г. от цар Давид. Уникалният комплекс се състои от камбанария и три храма. Днес той е действащ манастир, чийто ансамбъл е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Стълбът на Кацхи

На около двеста километра от Тбилиси се намира една от най-изолираните и най-свещените църкви в света, наречена на Максим Изповедник. Издига се на върха на 40-метровата монолитна колона на Кацхи и е издигната между VI-ти и VIII-ми век. Стигането до тук не е лесно, но определено си заслужава.

Стълбът на Кацхи

Източник: Руслан Ермачков


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: