HomeИНТЕРЕСНОПромени своя мозък – промени живота си

Промени своя мозък – промени живота си

книга промени своя мозък

Промени своя мозък – промени живота си

Авторът Даниъл Еймън на книгата “Промени своя мозък – промени живота си” е специалист по детско-юношеска психиатрия. Той смята, че с малко усилия функционирането на мозъка може да бъде подобрено. Това от своя страна ще доведе до промяна  в живота към по-добро. 

Подходът на д-р Еймън за подобряване на мозъчната дейност се основава на научни изследвания и богат медицински опит. Всички знаем, че мозъкът е органът, който управлява човешкото съзнание, включително начина, по който говорим, чувстваме, учим, творим, движим, общуваме и реагираме на света около нас. 

Книгата помага на читателите да „оптимизират“ своя мозък, за да реализират пълния си потенциал. Много от проблемите, които се асоциират с тревожността, депресията, гневът и разсеяността, са свързани с пет конкретни мозъчни системи. На основата на свръхсъвременна технология за мозъчни изображения наречена СПЕКТ и дългогодишна клинична практика, д-р Еймън разяснява как съответните мозъчни системи се свързват с определени проблеми. Той предлага конкретни „рецепти“ под формата на когнитивни упражнения, диети, лекарства и други, които подобряват функциите на мозъка.

СПЕКТ (SPECT) изображения

За да получат по-ясна картина на мозъка, някои лекари използват СПЕКТ (SPECT) изображения. Това е eднофотонна емисионна компютърна томография. СПЕКТ „разглежда“ директно церебралния кръвен поток и индиректно мозъчната дейност. При това изследване радиоактивен изотоп се свързва с вещество, което с готовност се поглъща от клетките на мозъка. Малко количество от това съединение се инжектира във вената на пациента, където се включва в кръвообръщението и се поема от определени рецепторни области в мозъка. Пациентът прекарва в легнало положение около 15 минути, докато гама камерата за СПЕКТ бавно се върти около главата му. В камерата се намират специални кристали, които откриват къде е попаднало съединението. След това суперкомпютър реконструира разместените изображения за нивата на мозъчна активност. Получените снимки ни предлагат прецизна карта на кръвния поток. По този начин лекарите идентифицират определени модели на мозъчна дейност, свързани с някои психиатрични и неврологични заболявания. 

Какво друго ще научите от книгата „Промени своя мозък – промени живота си“?

СПЕКТ изображенията показват къде има твърде много или твърде малко активност в различните области на мозъка. Този вид анализ показва дали е имало или не травматично мозъчно увреждане или инфекция. Пациенти, които страдат от определени медицински състояния, като депресия, посттравматично стресово разстройство или синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, могат да научат къде имат проблем. По този начин ще разберат как да отговорят на специфичните си нужди чрез лекарства и добавки, както и с помощта на психологически или когнитивно-поведенчески терапии. Според авторът не съществува универсална диагноза и лечение за всички хора, защото не се вземат под внимание специфичните състояния на индивида. СПЕКТ анализът показва няколко подгрупи на различни състояния. Например има седем вида тревожност и депресия, шест вида пристрастяване и пет вида преяждане.

корица на книга Промени своя мозък – промени живота си

Снимките в съзнанието

СПЕКТ изображенията принадлежат към раздела от медицината, наречен „ядрена медицина“. Той е свързан с използването на радиоизотопи. СПЕКТ изображенията показват кои части от мозъка се активират, когато се концентрираме или когато се смеем, пеем, говорим, гледаме телевизия, или вършим нещо друго. Този анализ се използва като помощно средство за диагностика на травми на главата, деменция, атипични или неподатливи на лечение разстройства в настроението, инсулти, епилептични пристъпи и други състояния. Единият вид снимки на мозъка, който може да се получи с помощта на СПЕКТ е триизмерното изображение на повърхността. То разглежда кръвния поток по повърхността на мозъчната кора. Тези изображения помагат за установяването на области с добра активност, както и на такива с намалена активност. Този вид снимки са полезни, когато се опитваме да диагностицираме инсулти и мозъчни травми. Скенерното изображение на една нормална триизмерна мозъчна повърхност показва хубава, плътна симетрична активност по цялата повърхност на мозъчната кора. 

Друг вид снимка, която можете да получите с помощта на СПЕКТ е триизмерното изображение на активния мозък. Тези изображения сравняват средната мозъчна активност с най-високите 15% на активност. Този вид снимки са полезни за откриване на области на хиперактивност, проблеми с тревожността или депресия. Лекарите обикновено разбират, че нещо не е наред, по един от следните три признака: ако се забелязва твърде силна активност в определена област, ако се забелязва твърде слаба активност в дадена област или ако се наблюдават асиметрични области на активност, които би трябвало да са симетрични. 

Здравето на мозъка е изключително важно за цялостното благосъстояние на човека

Има много начини за подобряване на здравето на мозъка. Един от тях е правилният начин на хранене. Той може да подсили мозъчната дейност. Например консумирането на чисти протеини стабилизира кръвната захар и осигурява добро здраве на мозъка. Също така някои лекари препоръчват не повече от две алкохолни напитки два пъти седмично. За да подобрите здравето на мозъка си е необходимо да научавате или вършите нещо ново всеки ден. Това стимулира жизнеността, тъй като създава невронни пътища. Друг начин да подобрите здравето на мозъка си е редовното спортуване. Физически упражнения подпомагат притока на кислород и кръв към мозъка.

През последното десетилетие областта на неврологията нарасна изключително много. За психичното здраве се говори и пише изключително много. През 2013 година президентът Барак Обама обяви инициативата БРЕЙН (BRAIN), с помощта на която се финансират ключови изследвания за превенция и лечение на редица психични разстройства. Очаква се текущите изследвания да хвърлят още повече светлина върху това как функционира мозъкът и как хората могат да подобрят здравето и паметта си. Според д-р Еймън има много неща, които човек може да направи, за да усъвършенства когнитивните си способности. Има четири кръга, свързани с здравето на мозъка, които трябва да бъдат разгледани при всеки пациент: биологичен, психологически, социален и духовен

Традиционното медицинско лечение е специфично и целенасочено. Този подход понякога може да пропусне по-голямата картина. Един човек с онкологично заболяване може да се  преглежда при различни специалисти и никой от тях да не разбере точната диагноза. Когато става въпрос за диагностициране на състояния, свързани с мозъка, и определяне на подходящото лечение, е важно да се възприеме цялостен подход. Идеята за четирите кръга идва от д-р Сид Гарет, бивш декан на Медицинския факултет на университета „Орал Робъртс“. Той подчертава колко е важно да се разглежда цялостното състояние на пациента, за да се определи как функционира тялото и ума му. Например, човек страдащ от депресия, свързана със сексуално насилие в миналото, може да не се подобри само с медикаменти. Това е така, защото лекарствата няма да успеят да се справят с проблема му от миналото. Вземането на медикаменти е само първата стъпка от лечението. След това този човек е необходимо да развие защитни механизми на психиката.

Например, може да се фокусира върху благодарността и признателността и да тренира мозъка си да мисли позитивно. Също така е добре да се подложи на семейна терапия, заедно със своя брачен партньор. Така връзката им ще се укрепи и ще създаде предпоставка за справяне с негативното минало. И накрая, може да се опита да разбере смисъла на това тежко преживяване, като разсъждава върху случилото се. Всички опитности, дори най-ужасните учат хората на нещо. Затова е добре човек да си вземе поука и да продължи напред. Така ще подпомогне своето лечение и ще разбере какво е необходимо да се извърши, за да се справи с проблема. Този четиристранен подход към лечението осигурява по-здрава основа за цялостното здраве, защото засяга важни области от живота на човека.

Лимбичната система задава емоционален тон, съхранява спомените и насърчава взаимоотношенията. 

Лимбичната системае функционална система, изградена от няколко структури на главния мозък. Участва в регулацията на функции на вътрешните органи, обонянието, поведението, емоциите, паметта, съняи други.Признаците на дисбаланс на лимбичната система включват прекомерна тъга и песимизъм. Д-р Даниъл Еймън разработва метод за балансиране, наречен терапия на автоматични негативни мисли. Всеки път, когато имате някаква мисъл, в мозъка се освобождава химикал. Отрицателните мисли имат разрушителен ефект, докато положителните мисли водят до по-добър и щастлив живот. Чрез идентифициране на негативното мислене човек може да го замени с оптимистична нагласа и позитивни мисли. Лимбичната система е от съществено значение за настроението и емоциите на хората, затова е важно да работите в посока укрепване на тази система. Два от начините да направите това е чрез ароматерапия и здравословни взаимоотношения. Гретхен Рубин е автор на книгата „Проект Щастие“. Целта на този проект е всеки месец, в рамките на една година, да работите върху определена област от своя живот: взаимоотношения, работа, възпитание на деца, забавления, пари, духовни интереси и други. След това трябва да си набелязвате задачи за месеца и да следите за тяхното изпълнение. Накрая е необходимо да си направите равносметка на постигнатите резултати. 

Префронталната кора е най-развитата част от мозъка. Тя действа като изпълнителен орган за вземане на решения, като се позовава на логиката, самоконтрола и уменията за планиране. 

Префронталната кора участва в различни функции като поставянето на цели, планирането и вземането на решения. В юношеските години префронтална кора не е напълно развита. Децата и младежите са водени от лимбичната система, която обработва емоциите, инстинктите, спомените и желанията. Всички ние имаме част от мозъка, която е отговорна за самоконтрола. Това е префронталната кора. Тя е от съществено значение за вземането на решения и планирането на бъдещето. Винаги, когато трябва да се контролирате, вашата префронталната кора се активира. Недостатъчната активност на префронталната кора е свързана със силно безпокойство и невъзможност да се задържи вниманието. Авторът споделя, че добавки като цинк и зелен чай засилват производството на допамин и повишават фокуса и мотивацията. Един от проблемите на нашето съвремие е синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност. Често пъти може да остане недиагностициран, особено при възрастни, тъй като се смята за психично разстройство при децата. Често пъти депресията е страничен ефект от синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност. Правилното диагностициране може да помогне на пациентите да получат подходящото лечение и да продължат с живота си.

Основните казуси, които книгата решава

Даниъл Еймън разглежда функциите на мозъка и психичните разстройства, които предизвикват съществени страдания и непълноценен живот. Той обяснява защо толкова много използва СПЕКТ изображенията. Посвещава отделни глави на всяка една от петте системи на мозъка – лимбична, базалните ганглии, префронталният кортекс, цингуларна, темпоралните лобове.

Ползи от книгата

Д-р Даниъл Еймън включва много казуси на пациенти, дошли в неговата клиника, за да търсят помощ. Също така споделя кои са начините, по които всеки човек може да оптимизира мозъчните функции и да скъса с лошите навици. Книгата е пълна с конкретна практическа информация, както и лични истории на автора.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.


Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


банер вайбър

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required

Share With: